La inceput in zonele mai calde au aparut forme de sandale din scoarta de copac, frunze, iarba sua chiar diferite impletituri din ramuri de palmier. In zonele reci ale lumii erau folosite bucati de piele de animal pentru a inveli picioarele si a le feri de frig.
Cele mai multe dovezi ale existentei pantofilor, sau mai bine zis a sandalelor, dateaza din perioada Imperiului Roman. Romanii produceau diferite tipuri de incaltaminte pentru armata lor, cu diferite tipuri de curele din piele, unele cu varful acoperit altele nu, cu talpa din piele groasa, in functie de zona imperiului.
In jurul anului 1400 in Turcia au aparut Chopinele, incaltaminte cu toc ce reprezentau o marca a ierarhizarii sociale, acestea s-au bucurat de succes pana in secolul al XVII -lea.
Doar femeile provenind din clasa aristocrata puteau purta Chopine, in Venetia, iar inaltimea acestora varia de la 16 pana la 60 cm. Nu este de mirare deci, ca femeile aveau nevoie de servitori care sa le ajute in procesul incaltarii.
Chopinele erau, de asemenea, populare in randul curtezanelor Venetiene. Platformele extrem de inalte fiind puratate si de concubinele Chineze si cadanele Turcilor. Pe langa scopul estetic, se banuieste ca, inaltimea lor atat de mare avea scopul de a le impiedica, sa fuga.
Surprinzator este faptul ca platformele vor fi adoptate si de catre barbati.
Un adevarat simbol in aceasta privinta este regele Frantei, Ludovic al XIV-lea, care purta platforme inalte, decorate cu scene de lupta.
Acelasi rege a decretat ca aceste incaltari, de culoare rosie (erau numite “les talons rouge”) puteau fi purtate numai de nobilime, dar nimeni nu avea dreptul sa-si comande platforme mai inalte decat ale regelui.
O importanta inovatie din secolul al XVII-lea o reprezinta sistemul de inchidere al pantofilor cu catarama. Samule Pepys scria in jurnalul sau in Ianuarie 1660 : “Astazi am inceput sa pun catarame pantofilor mei”. Populare mai intai in randul barbatilor, curelusele cu catarama au inlocuit mai apoi panglicile folosite la inchiderea pantofilor femeilor.
Pe parcursul secolelor XVIII – XIX pantofi au evoluat avand diferite forme ale tocurilor si varfurilor iar materialele folosite la confectionarea lor s-au schimbat. In secolul al XVIII pantofii femeilor reflectau stilul elaborat al rochiilor, avand broderie si ornamente si toc inalt acoperit cu lemn. Fasiile de siret argintiu erau foarte populare ca decoratiuni aplicate pantofilor.
Pana la sfarsitul anilor 1760, tocul gros a inceput sa se suptieze, baza acestuia latindu-se; in anii 1770 a aparut “tocul Italian” pentru pantofii de dama.
Spre sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX incaltamintea de dama a pierdut incet, incet din inaltime pana cand tocurile au disparut in intregime.
Secolul al XIX – lea este predominat de botine, atat pentru femei cat si pentru barbati. Stilurile cele mai populare erau: botinele “Blucher” avand talpa si tocul unite, iar partile laterale prinse cu sireturi, botinele din panza cu sireturi , botinele cu capse, si botinele Balmoral, care se inchideau in fata cu sireturi.
In afara de botine, femeile purtau pantofi eleganti cu toc dintr-o multitudine de materiale, de la satin si matase la piele de reptila. Barbatii aveau de ales intre pantofii Oxford cu sireturi in partea din fata si pantofii Derby cu sireturi si decupati la varf.
Secolul XX a adus cu sine o multime de stiluri de incaltaminte si primii designeri de pantofi.
De la stilul pantofilor in 2 culori ai anilor 30, la pantofii comozi ai anilor 40, anii 50 aduc stilul brothel creepers, stil adoptat rapid de generatia rock’d’roll. Anii 60 se caracterizeaza prin stilul pantofilor sau botinelor care ajung pana la glenza, iar anii 70 promoveaza pantofii cu platforma.
Secolul 20 ramane cel mai bogat in materie de aparitii si stiluri de pantofi – un secol plin de creativitate si culoare in care pantofii cu toc au oscilat intre admiratia publicului, fie el feminin sau masculin, si renegare in favoarea comoditatii.
Cel care se poate spune ca a reinviat pantoful cu toc este Christian Dior. Incepand cu 1950, va intra in atentia publicului ceea ce numim azi pantoful stiletto.